Червено вино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чаша с червено вино
Грозде сорт каберне совиньон

Червено вино – вино, получено от червени сортове грозде по технология, посредством която багрилните вещества от гроздето преминават в гроздовата мъст. Червеното вино ферментира с твърдите частици. Така протичат процеси по извличане на багрилна материя, танини и други вещества, характерни за този тип вино.

Червени винени сортове грозде[редактиране | редактиране на кода]

В света съществуват хиляди червени сортове грозде. Най-популярни червени сортове, образуващи „Голямата четворка“ за червени вина, са каберне совиньон, мерло, пино ноар и сира.

Червено вино Темпранийо, реколта 2005 г.

По известни червени сортове по света и в България:

Технология на червените вина[редактиране | редактиране на кода]

Винтова преса от XVI век

Червено вино може да се получи само от грозде с тъмночервен до тъмносин цвят на кожицата. В цветово отношение червеното вино може да варира от светлочервено през рубиненочервено до черно-виолетово.

Производството на червено вино започва с отделянето на зърната от чепките (ронкане), за да се избегне присъствието на грубите танини, съдържащи се в чепките. В редки случаи гроздето може да бъде смляно и заедно с чепките, след което те да се отстранят. Следва смилане на гроздето и превръщането му в гроздова каша – смес от кожици, семки, мъст и пулпа. След смилането към гроздовата каша се добавят култивирани дрожди.

В зависимост от стила вино, който се цели да се получи, си използва термична винификация – за получаване на предназначени за непосредствена консумация вина или класическия метод, чрез който се получават по-комплексни вина с потенциал за стареене.

При термичната винификация гроздовата каша се загрява в продължение на 2 – 3 минути до 70 – 80 °C, след което се пресова до получаване на мъст с тъмно червен цвят. Чрез термичната обработка от кожиците се извличат ароматни, багрилни вещества и танини. Получените по този метод вина се отличават с интензивен цвят и меки танини и са предназначени да се пият млади.

При класическия метод под въздействието на дрождите започва ферментация – превръщането на захарите в алкохол и въглероден диоксид. Под въздействието на алкохола и температурата от кожиците се отделят ароматни, багрилни вещества и танини. Ферментацията може да се извърши в отворени или затворени съдове. По време на ферментацията на повърхността на съда се образува маса от гроздови ципи, т.нар. шапка. При класическия метод температурата също е от съществено значение; колкото по-висока е тя, толкова повече ароматни и багрилни вещества се извличат. По време на ферментацията, ако е необходимо, се добавя захар или киселина.

Дъбови бъчви за отлежаване на виното

Следва отделянето на мъстта от шапката – пресоването. Традиционните винтови преси днес изцяло са заменени от модерни вакуумни и пневматични преси. Отделеното количество сок преди пресоването се нарича „самоток“. Червеното вино преминава почти във всички случаи и през малолактичната или млечнокисела ферментация – под действието на млечнокисели бактерии острата ябълчна киселина се превръща в по-меката млечна, която омекотява киселинността на виното и позволява пиенето на виното след по-кратък период на стареене.

Следва отлежаването на виното. Слабо таниновите, ароматни вина, предназначени да се консумират млади, се съхраняват известно време в неутрални съдове от неръждаема стомана с цел максимално запазване на тяхната свежест и плодовост, след което могат да се бутилират. Богатите на танини вина отлежават в дървени бъчви, най-често в дъбови, понякога в продължение на години. След изтичане срока на отлежаване виното преминава през различни процеси на стабилизиране и избистряне. Добавя се серен диоксид за да се предотврати евентуална микробиологична активност, виното се филтрира и бутилира. След бутилирането някои от вината преминават определен период на стареене в бутилките и едва след това напускат избата и се предлагат на пазара.

Хранителен състав[редактиране | редактиране на кода]

Червено вино
Alcoholic beverage, wine, table, red
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
Калций, Ca8 mg
Желязо, Fe0.46 mg
Магнезий, Mg12 mg
Фосфор, P23 mg
Калий, K127 mg
Натрий, Na4 mg
Цинк, Zn0.14 mg
Мед, Cu0.011 mg
Манган, Mn0.132 mg
Селен, Se0.2 μg
  Други
Червено вино в Общомедия

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]