Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Гроздето - дар от Дионис

Гроздето - дар от Дионис

Грозд

Още от древни времена гроздето е един от най-почитаните плодове. Благодарение на даровете на Дионис, гръцкия бог на виното и винопроизводството, хората не само са утолявали жаждата си, но и са подобрявали здравето си.

След тежки болести гърците яли грозде, за да възстановят силите си. Препоръчвали го и за подобряване обмяната на веществата. Казват, че помага и при главоболие или настинка.

Векове, след като гърците открили чудотворните качества на гроздето, съвременните учени са ги потвърдили. Малките кръгли плодчета съдържат голямо количество антиоксиданти.

Те се борят срещу свободните радикали, които карат организма ни преждевременно да остарява. Те вредят и на имунната система, дори провокират онкологични и сърдечно-съдови проблеми.

Затова е препоръчително на ден да хапваме по една шепа грозде или различни продукти на таза основа - като вино, сокове. Доказателствата за полезните им свойства са във Франция.

Според последни данни това е страната с най-малко хора, страдащи от сърце и онкологични заболявания. Нали се сещате каква е причината - французите пият вино като за световно.

Полезно е не само свежото, но и сушеното грозде, познато като стафиди. Те оказват положително влияние върху нервната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest