Консумацията на гроздов сок помага за подобряване на когнитивните способности и за засилване на паметта и концентрацията, съобщават американски учени.

 

 


Гроздето е добър източник на витамините А, B, C, калций, фосфор и флавоноиди, които имат силни антиоксидантни свойства и отговарят за цвета на гроздето.

 

 

В изследването на университета в Синсинати участват 12 доброволци на възраст между 75-80 години. Всички участници имат някаква форма на когнитивни нарушения и загуба на памет.

 

 

Доброволците в изследването са разделени на 2 групи. Тези от първата група консумират всеки ден по 100 мл прясно изцеден гроздов сок в продължение на 12 седмици. Останалите участници не променят хранителния си режим и не пият допълнително гроздов сок.

 

 

Доброволците са подложени на ежедневни тестове на менталните функции и способността за запаметяване.

 

 

Изследователите установяват, че тези, които пият сок от грозде, показват по-добри резултати на тестовете, в сравнение с контролната група.

 

 

Според учените добрите резултати и засилването на менталните функции на участниците се дължат предимно на антиоксидантното действие и флавоноидите, които се съдържат в обвивката и сока на гроздето.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Флавоноидите освобождават организма от свободните радикали като по този начин предпазват клетките от увреждане.

 

 

Пиенето на гроздов сок е лесен за прилагане метод, който спомага предпазването и подобряването на паметта, потвърждава д-р Роберт Крикорян, ръководител на изследването.

 

 

Гроздето има и редица други ползи за здравето, голяма част от които се дължат на фитохимикалите – естествени антиоксиданти, които се съдържат в плодовете и семките му. Редовната консумация на грозде има благоприятно въздействие върху понижаване на кръвното налягане, подобряване на сърдечната дейност и понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Резултати от проучване, публикувано в Experimental Biology, показват, че хранителен режим, богат на грозде, намалява опасността от метаболитен синдром, който е и един от факторите за развитие на диабет тип 2.

 

 

Оказва се, че консумиращите редовно грозде имат значително по-ниски нива на артериално налягане и кръвна захар, както и по-добра функция на сърцето, в сравнение с хората, които не включват плода в хранителния си режим.