Лечебните свойства и антиоксидантното действие на гроздето са широко известни. Екип от американски учени откри поредното ценно качество на гроздето за подобряване на когнитивните способности и засилване на паметта и концентрацията.


Учени от университета в Синсинати провели експериментално проучване сред 12 доброволци на възраст между 75 и 80 г. Всички участници в изследването били с някаква форма на когнитивни нарушения и загуба на памет.


Участниците в изследването били разделени на две групи. Доброволците от първата група трябвало ежедневно да пият по 100 мл. прясно изцеден гроздов сок в продължение на 12 седмици. Останалите участници не променили хранителния си режим и не пиели допълнително гроздов сок.


Всеки един от доброволците от двете групи бил подложен на ежедневни тестове на менталните функции и способността за запаметяване.


Изследователите установили, че участниците, които пиели гроздов сок, показвали по-добри резултати с всеки изминал тест.


Авторите на проучването са на мнение, че добрите резултати и засилването на менталните функции се дължи на мощното антиоксидантно действие и флавоноидите съдържащи се в обвивката и сока на гроздето.


Според д-р Роберт Крикорян, ръководител на изследователския екип, консумацията на  сок от грозде е лесен за прилагане метод, който може да предпази и да подобри паметта, който несъмнено ще помогне на възрастните хора.