Начало / Икономика / До две години очакват ИЛВ да излезе с нови сортове грозде

До две години очакват ИЛВ да излезе с нови сортове грозде

110 години от основаването си отбеляза в началото на септември плевенският Институт по лозарство и винарство, който е на-старият в България. Началото е поставено през далечната 1902 година – тогава е създадена първата опитна станция в страната, чийто приемник става ИЛВ.

През годините институтът преживява много – последното изпитание беше през лятото на 2010 год., когато се заговори за закриване на ИЛВ. Предвиждаше се той да се трансформира в иновационен център за лаботорен анализ. Тогава, след намесата на медиите и народните представители от Плевен, след протести на служителите, институтът беше спасен.

Сега научно-изследователската дейност в него продължава да кипи с пълна сила. На финалната права е събирането на последни данни за няколко сорта и хибрида, които след 2 години официално ще бъдат представени като нови, дело на ИЛВ Плевен.

За сортовете, гроздобера и новостите разговаряме с гл. асистент д-р Мирослав Иванов, завеждащ секция по сортоизпитване в ИЛВ.

– 37 сорта грозде показахте на изложбата по случай 110-годишнината. Кои от тях са традиционни и кои – нови?

– В изложбата показахме сортовете, които се размножават в експерименталната база на института. Наред с тях има и нова селекция, които са в процес на проучване по отношение устойчивост на ниски зимни температури и основните болести. Имаше и хибриди, които се надяваме в следващите години да утвърдим като нови оригинални десертни сортове.

Плевенският Фаворит и Гарант се утвърдиха преди две години и към тях се проявява голям интерес. Те са сортове с повишена устойчивост на стресови фактори – ниски зимни температури, които са характерни за нашия регион, и основните болести по лозята.

– Какво е качеството на тазгодишната реколта?

– Тази година се получи дисбаланс по отношение на нормалните почвено-климатични условия за региона. Първо се нанесоха доста повреди по едногодишния прираст на лозата, в резултат на което добивът е по-малък от нормалния. За сметка на това узряването при повечето сортове върви с две-три седмици по-рано. Може да се каже, че десертните сортове, които берем традиционно в края на юли например, започнахме още от средата на юли.

– До къде стигнахте с беритбата?

– С беритбата на основния десертен сорт, който е типичен за региона – сорт Болгар, вече приключихме. Тук искам да уточня, че една голяма част от гроздето, с което разполага базата, беше обрано от роми, които вандалстват в региона. И това се случи въпреки поставената от нас охрана в масивите. Поне 10 тона са обрани и то наистина вандалски. В нашата експериментална база приключва беритбата на белите винени сортове и след празниците ще започнем беритбата и на червените винени. Очаквам, че в региона кампанията ще приключи към края на месец септември, докато през други години е започвала при червените винени сортове в началото на октомври.

– Разкажете малко повече за предстоящата селекция, ясно е в каква посока работите, какво и кога ще подадете нови сортове, за да минат 2-годишното сортоизпитване?

– Работим основно в две направления. Едното е селекция на десертни и винени сортове с повишена устойчивост на средства и фактори – основно ниски зимни температури и мана, а другото е санитарна селекция като акцентираме отбор на клонове от старите местни сортове – Памид, Гъмза, Димят, Сензо, Зарчин и т.н. На този етап имаме излъчени десетина хибридни форми, които са в процес на последно събиране на данни по отношение на някои от показателите, които трябва да допълнят тяхната характеристика. Предполагам, че още тази година ще подготвим документацията, за да можем следващата година да ги представим пред ИАСА за регистриране и утвърждаване като нови и оригинални сортове. Последните години работим предимно по хибриди, създаване на десертни сортове – семенни и безсеменни, устойчиви на стресови фактори.

В другото направление имаме вече излъчени клонове от сорт Гъмза, надяваме се да кандидатстваме по проекти, които биха ни помогнали финансово да ги обезпечим и да можем да ги утвърдим и да ги предложим на практика. Т.е. ако сега успеем да подготвим документите, на практика след 2 години ИЛВ Плевен ще излезе с нови сортове и хибриди.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...