Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Може ли сокът от грозде да подобри паметта?

Може ли сокът от грозде да подобри паметта?

AdminAdmin
Администратор
95442k
Гроздов Сок

Отново сте забравили къде оставихте ключовете? Сокът от грозде може да ви помогне. Това твърдят изследователи от департамента по психиатрия в университета в Синсинати, САЩ.

Те открили, че хора в ранен стадий на забравяне се представят по-добре на ментални тестове след 12 седмично редовно приемане на гроздов сок, пише британският Daily Mail.

Експертите смятат, че антиоксидантите, намиращи се в люспите и сокът на плода, са отговорни за подобрените способности за запаметяване.

Ядене на Грозде

В проучването 12 души на възраст от 75 до 80 години били разделени на две групи. На първата група било давано ежедневно 100 процента чист гроздов сок, а на втората – плацебо.

На двете групи възрастни хора редовно били правени тестове, проверяващи запаметяващите им способности. Проучването продължило повече от 80 дена. Участниците в експеримента заучавали списък с елементи, подредени по определен ред.

Учените установили, че колкото повече време минава, толкова по-добри ставали резултатите на хората, пиещи гроздов сок. Те демонстрирали значително подобрение във възстановяването на тестовите списъци.

Оказва се, че пиенето на грозде е лесен и достъпен начин възрастните да подобряват своите мозъчни функции.

Грозде

Съществува и друга причина да се сещаме по-често да похапваме грозде. Изследователи от Монпелие, Франция, установили, че консумирането на грозде и ябълки – сурови или под формата на сок, защитава артериите. Тези плодове са полезни за здравето на сърцето заради високото съдържание на ценните за организма антиоксиданти.

Гроздето е богато и на витамини – C, B и провитамин A, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние за зрението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest