От гроздето става не само вино


От гроздето става не само вино
24 Септември 2012, Понеделник


Според Асклепий слънчевият плод съперничи дори на могъществото на боговете

Автор: Дина Харизанова

Започна гроздоберът. Тази година се предвижда реколтата от лозите да е по-ниска, но пък се очаква качеството на гроздето да е по-високо. При всички случаи виното ще е хубаво. А и останалите напитки, които се приготвят от този божествен плод.
От всички културни растения на планетата, като изключим естествено пшеницата, именно лозата се явява най-древното и най-разпространеното.

Дори и на розата не са посветени толкова прекрасни слова, колкото на кехлибареното грозде и искрящото червено вино. А знаменитият древен лечител и ученик на Хипократ – Асклепий, изтъква, че дори могъществото на боговете  едва ли може да се сравни с ползата, която принася гроздето. От най-стари времена то се използва за лечение при отпадналост, начален стадий на туберкулоза, при малокръвие и нервни болести, както и при заболявания на черния дроб и бъбреците. А гроздовият сок минава за равен по хранителна стойност на млякото.

Освен вино, ракия и други спиртни напитки, от гроздето може да се приготвят и много други питиета, които са с ниско съдържание на алкохол или напълно безалкохолни. Ето няколко рецепти за такива коктейли:

Гроздово-морковен сок. Смесва се половин чаша сок от моркови с една чаша гроздов сок и 1 с. л. лимонов сок. Добавя се 1 с. л. захар и две чаши бяло вино. Коктейлът се налива в чаши, в които предварително са поставени бучки лед, и се поръсва със ситно смляно индийско орехче. Поднася се със сламка.

Гроздов джулеп. В чаша се наливат предварително охладени 60 г гроздов сок, 30 г сок от мента и 10 г лимонов сок. Сместа се разбърква. Към нея се добавя натрошен лед и напитката отново се разбърква. Отгоре се слага лъжичка разбита сметана.

Ученическа напитка. В миксер се разбъркват едно яйце и 10 г захарен сироп, 20 г гроздов сок и 50 г мляко. Приготвената смес се разрежда с лимонада и се разбърква преди сервиране. 

Сок от грозде и нар. Надробява се лед и с него се пълнят чашите наполовина. След това последователно в тях се наливат 50 г гроздов сок и 50 г сок от нар. Пускат се и 100 г нарязана на кубчета диня и се долива газирана вода около 50 г.

Сок от грозде и лимон. Половин килограм гроздови зърна се поставят в марля и с дървена лъжица се притискат, за да се отдели сокът им. В продължение на 5 минути се кипва захарен сироп от 200 г захар и същото количество вода. В течността се пуска и резен лимон, който след това се отстранява. Добавя се гроздовият сок и сокът, изцеден от 3 лимона. Коктейлът се поставя в хладилник и преди сервирането му към него се добавя 1 литър минерална вода. Украсява се с портокалово резенче.

Малцина допускат, че гроздова напитка може да се получи не само от зърната на гроздето, но и от ластуните, летораслите и дори листата на лозата, които по принцип се отстраняват при зелената резитба. Получава се едно прекрасно освежаващо питие, което много прилича на младо вино. Тази напитка е богата на витамин С, пектини, флавониди и органични киселини. Ето как се приготвя тя:

Витаминозна напитка от лозови листа. Суровината – листа, ластуни и леторасли, се измива добре, поставя се в емайлиран съд и се залива с преварена вода, докато се покрие изцяло. Така се оставя да престои 2-3 дена, като съдът се затваря плътно с капак. След това течността се прецежда и се налива в стъклени бутилки, като на всеки 10 литра от нея се добавя 400-500 г кристална захар и 20-25 г зърна от безсеменно грозде или 30-40 г стафиди за ускоряване на ферментацията и насищане на напитката с приятен аромат. Шишетата се оставят да престоят около една седмица (6-8 дена), докато питието в тях не „заиграе“. След което бутилките се стерилизират за 1-2 часа при температура 45-50 ° С. съхраняват се на хладно, при температура 8-10° С.
Наздраве!


Глад лозе не пази
С падането на първите откъснати чепки в кошниците на гроздоберачите, банди от крадци като ято косове нападнаха лозовите масиви. Първите набези бяха регистрирани в лозов масив край пазарджишкото село Виноградец, откъдето сръчно трио от апаши отмъкна 200 кила грозде. Местните жители на шега прекръстиха населеното място на Винокрадец.

На чуждата реколта се оказа, че са посегнали други трима юнаци. Те успели да отмъкнат 230 кила от набрания кехлибарен плод от лозя в землището на твърдишкото село Шивачево.
Само на 30 и няколко километра от това местопрестъпление, 240 килограма грозде е окрадено от  частни лозови насаждения край село Гергевец в Сливенския край. Този път крадецът е действал соло и след като бил задържан от органите на реда, върнал на собственика ограбения му урожай. Остава той да почерпи полицаите за добре свършената работа с ракийка или вино от новата реколта.   



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки