Реверанс към любимото Царево е новата хрумка на атрактивния Ути Бъчваров. Не веднъж водещият е признавал, че южният град е негова слабост. За това се е заел и с организацията на единствения в България Рибен фест. Негов домакин е Царево, а центърът на събитията ще бъде пристанище „Мичурин“.

Фестът ще се проведе утре, 8- ми септември. Началният час е 17. На него ще бъдат забъркани няколко автентични местни рецепти за рибена чорба и разбира се прословутите миди по мичурински. Ястието е невероятно и заслужава свое място в кулинарните хроники, но утре за популярност с него ще си съпреничи и най- новото творение на Ути, а именно Мичурин мУхито. Коктелът имал лек ретро привкус, призна в интервю пред БНТ водещият. А името е приятелско намигване към прочутото мохито, защото и двата коктейла са свежи и бързо стават любими на опиталите ги.

За забъркването на Мичурин мУхито активно са съдействали цял отбор бармани. Явно опитите за добиване на оригиналната рецепта са били доста ентусиазирани, защото крайният резултат е изключителен.

Коктейлът ще се превърне в хита на този и всички следващи сезони, признава без излишна скромност Ути Бъчваров и подчератава дебело, че Мичурин мУхито вече е патентован и рецептата не може да бъде присвоена.

Тъй

като около Царево има доста лозя, задължителен елемент в новия коктейл е бялото грозде. Няколко зърна се смачкват, ако гроздето не е много сладко се добавя малко кафява захар, защото е по- ароматна от бялата рафинирана. След горещото и сухо време това лято обаче, със сигурност няма да ви се наложи да подслаждате коктейла допълнително.

След като смачканите зърна се поставят в чашата, пълните  догоре с кубчета лед, примесени с няколко цели зърна грозде. След това в шейкъра слагате гроздов сок и водка с вкус на манго. И за разлика от Джеймс Бонд, който пие мартинито си разклатено, не разбъркано, Вие ще трябва леко да разбъркате, а не да разклатите изстудената водка със сока. Наливате в чашите  и сте готови за една страхотна септемврийска вечер на брега на морето.

Ако сте любопитни какви са точните пропорции на Мичурин мУхито или искате да разберете каква е тази водка с вкус на манго, най- добре е утре да сте в Царево. Там Ути обещава да разбърка феноменални количества от новия си коктел. За целта вече се приготвят половин тон лед и още толкова гроздов сок.

 

 

 

 

Снимка: Архив Gramofona.com

Кметът на Царево Георги Лапчев и Ути готвят на първото издание на Рибения фест в града.