Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за сладкиши с грозде

Идеи за сладкиши с грозде

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Сладкиш с бяло грозде

С грозде може да се направят много вкусни сладкиши. Такъв е например сладкиш-суфле с грозде. Необходими са 100 грама извара, 100 грама масло, 200 грама кафява захар, 200 грама брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 250 грама грозде, 1 ванилия, 200 милилитра заквасена или течна сметана, 2 яйца.

Маслото се разтопява, добавя се изварата, половината от захарта и се разбърква. Добавят се брашното и бакпулверът и се замесва тесто. Разточва се, разпределя се в кръгла тава с диаметър 24 сантиметра и се набожда на няколко места с вилица.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна в продължение на десет минути. В това време се разбиват яйцата с останалата част от захарта, добавят се сметаната и ванилията и всичко се разбърква.

Върху изпеченото тесто се разпределят зърната грозде, заливат се със сметановата смес и суфлето се пече около четиридесет минути на 200 градуса.

Сладкиш с грозде

Бадемов сладкиш с грозде се прави от 200 грама бадеми, половин пакет бутертесто, 250 грама масло, 150 грама захар, 2 жълтъка, 250 грама брашно, 40 милилитра водка, две щипки канела.

За плънката трябват 1 килограм грозде, за предпочитане без семки, 6 яйца, 200 грама масло, 200 грама захар, сокът от един лимон, 2 супени лъжици нишесте, 200 грама бадеми, пудра захар за поръсване.

Залейте 400-те грама бадеми с вряла вода и обелете ципите, изсушете и смелете. Разделете наполовина. Размразете бутертестото.

Смесете маслото, захарта и жълтъците. Добавете брашното, 200 грама смлени бадеми, водката и канелата. Разбъркайте и разпределете в намазана с мазнина тава.

Разрежете бутертестото на ленти с широчина един сантиметър. От всеки три ленти направете по една дълга плитка и украсете с тези плитки ръбовете на тестото.

Загрейте фурната на 190 градуса, а в това време измийте гроздето и откъснете зърната. Отделете белтъците от жълтъците и разбийте жълтъците с омекналото масло и половината захар.

Добавете лимонов сок в белтъците, разбийте ги на сняг и добавете останалата захар. Смесете белтъците и жълтъците, добавете нишестето, 200 грама смлени бадеми и гроздето и разпределете плънката върху тестото.

Печете четиридесет и пет минути. След като изстине, разрежете на големи квадрати и поръсете с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest