Зелено

Френско грозде – малки перли аристократичност

20.07.2012г. / 13 09ч.
Вергиния Генова
Френско грозде – малки перли аристократичност

Каквото и да си говорим френското грозде има доста изискан и аристократичен вид. Уж е някакъв непретенциозен храст, със стипчиво кисели плодове, но когато го сложим за украса на някой сладкиш – променя и визията и характера на следобедната закуска. Ако сладкишът ни е украсен с френско грозде вече спокойно можем да кръстим кафето с приятели в градината поне соаре и да извадим сребърните лъжички от скрина.

Около френското грозде витае нещо наистина аристократично, изтънчено и възвишено. Сладкишът с френско грозде е достоен събеседник за философски разсъждения, любовни обяснения или поезия.

Ако имате градина и искате да съчетаете всичко това в едно: романтика, сладки приказки, ароматен чай или кафе, френски сладкиши, то трябва да знаете, че отглеждането на френско грозде не е чак толкова трудно.

И то е от любимия ми раздел растения – „сами се гледат“. Разбира се, след като сте ги посадили на правилното място и ги поливате редовно.

Френското грозде се размножава най-лесно чрез зрели резници. Просто октомври месец изрязвате тазгодишните странични разклонения на растението, нарязвате ги на пръчки по 15-20 сантиметра и ги вкоренявате.

Специалистите твърдят, че за да дава достатъчно плодове, френското грозде трябва да се подкастря, така че да останат две три пъпки, а излишните клонки да се изрежат до основата. Излишните едногодишни клонки да се изрязват и могат да се използват за размножаване. Така малко по малко се оформя храстът. Странно, при нас имаме два различни сорта френско грозде и се грижим еднакво и за двата храста, които си живеят един до друг, единият е отрупан с плод, а другият има само две три топченца на целия храст. Но пък и така си е хубав, а може догодина да ни зарадва с повече. Не сме от най-добрите градинари, защото като норматив производителите смятат, че трябва да изкарат от един храст, ако е нисък поне 1-2 кг, среден 2-2,5 кг, висок – 3-4 кг. Засега се класираме за среден с малки изключения. Но в крайна сметка, ако го гледате за декорация и за това да си направите бурканче сладко, летен сладкиш или шепа киселичко е напълно достатъчно.

Френското грозде съдържа много витамин C и трябва да се бере точно когато е узряло добре, защото когато презрее – топченцата се спаружват и се свиват и вече не стават за нищо.

Френското грозде е храст, който не обича нито прекалено ниските температури като -25, нито прекалено дългите засушавания. Обича почвата, в която е насаден, да е богата на минерали, така че ако е по-бедна трябва да я торите редовно.

Както виждате не е толкова трудно да се гледа подобен храст. А и освен, че е зелен и може да го използвате като разделител на двора и да обособите отделни зони, да направите ограда от френско грозде или пък да го впишете като елемент от други храсти и цветя.

Как да запазим по-дълго прясното френско грозде?

Узрелите плодове на френското грозде се берат в сухо време. Трябва да се уцели точно момента, защото когато презреят те се спаружват или пък падат на земята. Най-добре да се откъсват така както са си на малки клончета. Не бива да се мият с вода, ако няма да се използват или консумират веднага.

В хладилник могат да се запазят дори повече от 30 дни, ако се поставят в отворен съд. Не трябва да се поставят в полиетиленови пликчета, защото така плодовете се натискат, нараняват и запаряват, в крайна сметка плесенясват.

Във фризер могат да се съхраняват и няколко месеца.

Хубаво е да ги съхранявате в кутии, така както са на клончета, след като се размразят, те ще са си свежи и красиви и можете да ги използвате за различни видове декорации на сладкиши.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай