Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Агроведомството ще ограничава директния износ на грозде

7 коментара
Найденов откри гроздобера край село Хърсево

Ограничения срещу директния износ на грозде и създаване на условия за експорт на готова преработена продукция, обмисля Министерството на земеделието и храните. Това съобщи агроминистърът Мирослав Найденов във вторник, след като даде старт на тазгодишния гроздобер в село Хърсево, община Сандански.

И тази година има интерес към износа на грозде, предимно бяло. Експортът е към Румъния, Италия, Гърция, Чехия, обясни Найденов, който бил против износа на тази суровина. Приходите от виното трябва да влизат в България, смята земеделският министър.

 

Той коментира още, че не подкрепя предложението на Шотландия за въвеждане на минимални цени за виното и спиртните напитки в Европейския съюз. Англия също застава зад идеята на Шотландия. Това обаче ще доведе до повишаване на цената на българските вина.

 

Минимална цена от 11 лева за бутилка вино не е приемлива за българския пазар, заяви агроминистърът. Според него такава сума не може да се поеме от всички български потребители.

 

Износът на български вина през първите шест месеца на 2012 г. се е увеличил с 16 %, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Най-големият износ е за Русия, Полша, Германия и други, посочи Найденов. Силно увеличение се забелязва във вътрешното потребление на вино. За първите шест месеца на тази година то е нараснало с 13.1 процента, докато през цялата 2011 г. ръстът е бил едва 1.4 %.

 

Прогнозата за тазгодишната реколта от грозде е за спад от 30% в сравнение с 2011г., поради измръзванията на лозите през мразовитата зима, както и заради продължителното засушаване през летните месеци. Въпреки това, качеството на гроздето е добро, с високо захарно съдържание, посочват от агенцията. До момента изкупеното от винарските предприятия грозде е 55 млн. кг., от които 39 млн. кг. са бели сортове грозде, а 16 млн. кг. - червени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Не съществува "експорт" към Румъния, Италия, Гърция, Чехия защото всички те са в рамките на съюза. И няма никакъв законен начин по който да се ограничат сделките между български продавачи и български, румънски, италиански и т.н. купувачи. А по отношение на страни извън съюза решението се взима от ЕК, а не от МЗХ. Все пак новината е свежа защото попада в графата патриотаро-популизъм за разлика от другите идеи на Найденов за регулации, които са социално-популистки.

  2. Анонимен
    #6

    Да му направим една кампания във ФБ за 50 бона :)))

  3. Анонимен
    #5

    Директния износ определя добрата изкупна цена на гроздето.Спомнете си положението преди няколко години.

  4. Анонимен
    #4

    Ето пак!!! Миро Тъпото в действие!! Хаиде сега да видим кои цени ще изпратищ в небесата! Икономиката, глупако!

  5. Анонимен
    #3

    А кога ще започне да се прави гроздов сок в БГ? Стига с тези вина, само алкохола е приоритет, ама я! За децата гроздовия сок е като елексир.

  6. Анонимен
    #2

    Минимална цена от 11 лева за бутилка вино?! Може, но ако се сложи и минимален праг на българските заплати и пенсии като в Шотландия.

  7. Анонимен
    #1

    Как ще ми попречи да натоваря вана с грозде за внуците ми в Европа?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.