Износът на вино се е увеличил с 16%

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Износът на български вина се е увеличил с 16 % от началото на годината. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който откри гроздобера на масива на ЕТ „Красимира Костова- Мира” в село Хърсово, община Сандански. Най-големият износ е за Русия, Полша, Германия и други. Вътрешното потребление на вина също е увеличено с 13 %.

Реколтата от грозде ще е с 30 % по-ниска през тази година, каза министър Найденов. Качеството обаче е много добро. Очакванията са за по-високи цени на гроздето. Министър Найденов обяви, че и тази година има интерес към износа на грозде, предимно бяло. Експортът е към Румъния, Италия, Гърция, Чехия. Той е против износа на суровина. Ще създадем условия да не се изнася директно грозде, а готова преработена продукция, каза министърът. Приходите от виното трябва да влизат в България, допълни той.

Собственикът на избата в Хърсово Коста Костов посочи, че изкупните цени на гроздето тази година са 60-80 стотинки за килограм за Мерло и за Каберне.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА